Kooptips voor het kiezen van een wasmachine

Kooptips voor het kiezen van een wasmachine

Ben je op zoek naar een wasmachine? Op Koopjesloket.nl vind je wasmachines en andere soorten witgoed voor de meest voordelige prijzen. Maar waar moet je een wasmachine nou verder op beoordelen? Wij helpen je een handje met een aantal kooptips!

Capaciteit

Bedenk eerst wat voor capaciteit je wasmachine moet zijn. De meeste zijn 7 of 8 kilo. Maar je hebt ze van 6 kilo, en ook van 10, 11 of zelfs 12 kilo. Koop je wasmachine niet te groot. De meeste mensen hebben moeite om de wasmachine helemaal vol te krijgen. Een wasmachine wast beter en zuiniger als hij vol zit. Twijfel je over hoeveel kilo je eigenlijk wast? Weeg het eens een keertje en besluit dan welke capaciteit je nodig hebt. Heb je niet zoveel ruimte, dan is een bovenlader misschien wel wat voor jou.

Energieverbruik

Heb je een capaciteit gekozen, vergelijk dan van verschillende machines met dezelfde capaciteit het energieverbruik. Zo kan je op kosten besparen. Op het energielabel staat ook hoeveel geluid de machine produceert.

Wasprogramma’s

Bedenk welke wasprogramma's je op de wasmachine wilt hebben. Veel wasmachines hebben een scala aan wasprogramma's, maar misschien weet je niet eens waar het allemaal voor is. Uit een enquête van de Consumentenbond bleek onlangs dat de meeste mensen zo'n drie wasprogramma's het meeste gebruiken. Dus let er op: welke heb je echt nodig?

Het toerental

Is dat nou iets waar je ook op moet letten? Ja, in theorie, hoe hoger het toerental, hoe droger je was wordt. Maar, je was slijt dan ook sneller. Uit uitvoerige testen blijkt dat het verschil tussen 1400 en 1600 toeren niet heel groot is. Dus 1400 toeren is goed genoeg.

Koolborstelloze motors

Tegenwoordig hebben veel wasmachines koolborstelloze motors. En dat is fijn, want daardoor zijn ze minder slijtage gevoelig en maken ze minder lawaai. Het hangt een beetje van het merk wasmachine af hoe ze dat noemen. Bij de ene wasmachine heet het EcoSilence Drive en de andere noemt het weer Digital Inverter. Maar het komt allemaal op hetzelfde neer.

Andere handigheidjes op je wasmachine

Handigheidjes op je wasmachine zijn bijvoorbeeld een display die je extra informatie geeft. Bijvoorbeeld hoe lang het nog duurt voor de was klaar is. Ook startuitstel is handig. Dan kan je de wasmachine laten draaien en zorgen dat de was klaar is als je bijvoorbeeld terug komt uit je werk. Of de wasmachine 's nachts laten draaien.

En het is natuurlijk fijn als hij je een signaaltje geeft wanneer de was klaar is. Je kunt tegenwoordig natuurlijk ook 'smart' gaan en een wasmachine kopen waar een app bij hoort. Met de app kan je wasmachine bedienen, of informatie opzoeken wanneer er storingen zijn of hoe je bijvoorbeeld bepaalde vlekken moet behandelen.

Er zijn tegenwoordig ook wasmachines met automatische wasmiddeldosering. Miele heeft daar zelfs een eigen wasmiddel bij, maar je kan ook het wasmiddel gebruiken wat je zelf normaal gebruikt. De claim is dat je met automatisch doseren wasmiddel bespaart. Echter gaat dit alleen op wanneer je wast met een volle trommel. En daarbij zijn zulke systemen een stuk duurder in de aanschaf.

Grote van de vulopening

Let ook even op de grote van de vulopening. Soms lijkt de deur heel wat, maar is de vulopening klein. En bijna alle deuren openen naar links, staat hij bij jou in een hoekje? Dan is dat misschien helemaal niet handig en wil je liever een die de andere kant op opent.

Wasmachine en een droger

Wil je een wasmachine en een droger. Dan kan je de droger eventueel op je wasmachine zetten. Je hebt daar van die speciale tussenstukken voor. Kies bij voorkeur voor een wasmachine en een droger van hetzelfde merk, want dan sluit het mooi aan. Heb je ze allebei van een ander merk, let er dan wel op dat het goed past.

Was-droogcombinatie

Een ander alternatief is was-droogcombinatie. Maar uit verschillende testen is gebleken dat die het over het algemeen minder goed doen dan twee losse apparaten.

Heb je nou een wasmachine en een droger, zorg er dan voor dat de capaciteiten van beide apparaten op elkaar zijn afgestemd.Want als je wasmachine veel groter is dan past niet alles wat in je wasmachine zit, ook in je droger. En dat zou zonde zijn.

Heb je een wasmachine gevonden, ga dan eerst via Koopjesloket.nl even de prijzen vergelijken bij verschillende winkels want de prijsverschillen kunnen groot zijn. Op deze pagina van de Consumentenbond kan je nog veel meer informatie vinden over hun testresultaten, maar ook advies over onderhoud van je wasmachine en hoe je bijvoorbeeld milieuvriendelijk kunt wassen.